home » cd catalogue » Killing Spree » Ben Taffijn, Draai om je oren

Killing Spree

Ben Taffijn, Draai om je oren

Dit Franse gelegenheidstrio maakt vrij stevige, soms zelfs aan metal rock gerelateerde free jazz. De sfeer is vaak bijbehorend duister en sinister, met name door het gebruik van de talkbox door Matthieu Metzger, waarmee hij stemmen produceert die wel uit het onderaardse afkomstig lijken.

De titel van 'This Song Begins Like A Hit' dekt de lading in zoverre, dat het begin nog wel zou kunnen passen bij een populaire melodie. Voor de tweede helft geldt dit echter allerminst. Na een ritmisch intro komen we terecht in een ongecoördineerde en razende maalstroom, slechts kort onderbroken door een minimalistische solo op sopraansax door Metzger. Echt bont maakt het trio het in 'The Brain Sucking Exercise'. Hier heerst de punk attitude en klinkt de band nog het meest als een volledig op hol geslagen flipperkast. In 'Our Endless Boring Loop' horen we Metzger in een overrompelende sopraansaxsol, terwijl slagwerker Grégoire Galichet en bassist Sylvain Daniel een zompige rockbeat producere, waar Metzger slechts met veel moeite bovenuit kan komen.

Het zeer korte 'Monde Froid' klinkt alsof we samen met het trio in een donkere grot zijn beland, waar ieder moment iets kan gebeuren wat we liever niet hebben. Een prima soundtrack voor een heuse thriller, met andere woorden. In de afsluiter 'Dismembered Carmen Vs Emma Peel' gaat het trio weer volledig los in een orgie van geluid. Het stevige slagwerk, de donkere groove, het is er allemaal, totdat het omslaat in een bijna lieflijke melodie, geblazen door Metzger en subtiel ondersteund door de ritmesecti, alsof het trio een Franse chanson begeleidt. Al snel gaan er echter weer een paar tandjes bij en hervinden de musici hun overrompelende stijl.