Rune Larsen & Adam Nordin - Northern Lights Blues

Tor Hammerö, Nettavisen

Hvis noen påstår at de har inngående kunnskap om trekkspilleren Rune Larsen fra Harstad og fiolinisten Adam Nordin fra Tromsø, så må jeg ærlig talt innrømme at jeg ikke er blant dem. Her dukker de opp på velrenommerte Ayler Records og vi blir servert masse musikalsk humor.

Ayler Records er et svensk plateselskap som har spesialisert seg på ganske så fri jazz innspilt all hovedsak i levende live. En rekke av verdens aller mest velmeritterte frijazzere finner på selskapet og nordmenn som Paal Nilssen-Love, Ingebrigt Håker Flaten, Frode Gjerstad og Thomas Strønen er også representert.

Ayler Records er et svensk plateselskap som har Ayler-sjef Jan Ström er tydeligvis en herre som ikke spiller helt etter boka. Det ligger nesten i sakens natur når det er jazz med åpne grenser som er Ström og Aylers spesiale – dette er ikke noe A4-selskap som gir ut A4-musikk.

Derfor passer vel herrene Larsen og Nordin ypperlig inn. For meg er de altså totalt ukjente og så vidt jeg vet er dette deres debut i CD-sammenheng. Fra to møter i Tromsø i august/september får vi godt og vel 70 minutter med musikk som jeg i alle fall aldri har hørt maken til tidligere.

"Per Speleman" og "Old Woman with Stick" – akkurat ja, "Kjæringa med staven" på godt norsk – samt to kollektive improvisasjoner står på menyen og her er aldri smilet langt unna. For undertegnede er det slik at det faktisk er mye mer humor enn musikalsk substans over "Northern Lights Blues" og den sjølironiske teksten Nordin improviserer fram om sine manglende engelskkunnskaper – på engelsk, må vite – er faktisk sjelden vare og ustyrtelig morsom.

Parsammensetninga trekkspill og fiolin er ikke akkurat hverdagskost – og godt er det! Intet ondt sagt om disse to, men det er likevel slik at verden neppe kommer til å rope ukentlig etter mer av det samme. Dette er så avgjort musikk for spesielt interesserte. Larsen og Nordin, som også spiller mandolin, mens begge bruker stemma, har gitt oss en stemningsrapport fra det høye nord og de som synes om store doser musikalsk humor, er herved invitert.


Order our CDs directly using


we accept payment by following cards

To download our releases
or get both CDs + files,
visit our digital store at