Martin Küchen Trio - Live at Glenn Miller Café

PM Jönsson, Lira

Martin Kuechen har spelat och spelar i ett flertal konstellationer inom frijazz och fri improvisation.
I Exploding Customer det mest välkända av saxofonistens olika projekt hörs även influenser från klezmer och annan östeuropeisk musik.

De senaste åren har han närmat sig en stramare, mer behärskad typ av musik i band som Looper och UNSK, där det expressiva inte är lika uttalat.

Trioskivan med norska kontrabasisten Per Zanussi och trummisen Raymond Strid spelades in på det lilla jazzhaket i Stockholm 10 april förra året.

Kuechen spelar tenorsaxofon på Strid Comes, och altsaxofon p de fyra övriga låtarna. Han har skrivit rubbet, förutom No.6 och No.8 som är komponerade av improveteranen Strid.

Kuechen brukar ofta brista ut i skrik och rop under konserter, här till exempel efter ett frustande solo på stenhårda Strid Comes innan den alltid imponerande trummisen ger sig ut på en lika halsbrytande som kontrollerad uppvisning i timing och rytmkänsla.

Zanussi håller sig lite mer i bakgrunden, men är en viktig del av soundet. Här finns även utrymme för mer melodiskt spel som i inledande The Indispensable Warlords och ibland dyker den nyligen Sverigeaktuella saxofonisten Evan Parker upp i huvudet när Kuechen upprepar ljusa, skörande fraser.Jag är ännu mer förtjust i Exploding Customer, men det är intressant att följa Kuechens jakt på olika uttryck.

Vital frijazz med många variationer.


Order our CDs directly using


we accept payment by following cards

To download our releases
or get both CDs + files,
visit our digital store at