Bengt Frippe Nordström - Creative Addition

Magnus Nygren, Sound of Music

Thomas Millroth skrev för en tid sedan i Soundofmusic om Ayler records utgåva ”Frippe’s Protocol - The Environmental Control Office vol 2” att det var lite av entertainern Bengt ”Frippe” Nordström som trädde fram. När Ayler records nu ger ut den tredje skivan med gruppen Miljövårdsverket breddas bilden med den dronande ”Frippe”, även om ”Flickorna från Småland” får plats också här.

Albert Ayler har naturligtvis sin givna plats. Tårar à la Ayler rinner ur ”Frippes” tenorsax. Och med Lars Svantesons violin är det svårt att i ”Seriously Speaking” inte koppla Svanteson till Michel Sampson som var medlem i Aylers grupp. Men det är inte hela sanningen, Svanteson tillsammans med basisten Björn Alke lägger fina droner med sina stråkar som ger en annan grund att stå på än den Ayler hade. Utdragna stillestånd som ger ”Frippe” stor frihet att böka runt med saxofon och klarinett. Självklart finns det likheter mellan dessa båda säregna musiker, både i spelsätt och i personliga drag – och även historiska kopplingar med Aylerplattan som ”Frippe” gav ut i början av 60-talet – men att förminska ”Frippe” till en Aylerkopia är allt för enkelt, till och med fel!

Miljövårdsverkets frijazz står sig väl. Bra solon och en mycket fin rytmsektion med Alke och trumslagaren Peeter Uuskyla. Dessa bägge kvartettinspelningar från Scharinska Villan i Umeå den 19 mars 1987 och från Frölunda Kulturhus i Göteborg den 6 mars 1988 är ytterligare bevis för detta. Avigheten hos ”Frippe” finns naturligtvis där, både till innehåll och placering lägger han fraserna på ett originellt sätt. Där finns även en lyrisk sida som han visar inte minst på klarinett. I ”North” håller han sig i det lägre registret, i neddraget tempo för kvartetten ett lugnt och sansat samtal. Ett bra samtal om viktiga ting!

I den korta ”Bird Flight” flyger de fram i högt tempo. Det svänger som attans! Lugnt och löst breder den 28 minuter långa ”Western Girl” ut sig. Vildvuxet i det lilla. Den aylerska klagan återkommer. När tempot dragits upp suger de länge på frijazzkaramellen. Men det lugnar ner sig och även här dyker dronekänslan upp.

Trots motgångar och svalt mottagande gav Bengt ”Frippe” Nordström aldrig upp sin kreativitet. På ”Creative Addition” får han utlopp för den. Dessutom i en tid då frijazzens ställning var ganska svag i Sverige. Starkt!


Order our CDs directly using


we accept payment by following cards

To download our releases
or get both CDs + files,
visit our digital store at